Vinoteka Maribor
vinoteka_vodni_stolp Kjer se okusi srečajo..

Vodni stolp že od leta 1555

E-mail Print PDF

Na levem bregu Drave, tik ob akumulacijskem jezeru, na jugovzhodnem delu starega mestnega obzidja stoji Vodni stolp - mogočna renesančna obrambna utrdba nenavadne, peterokotne oblike, ki je nekoč branila zidove štajerske prestolnice, danes pa so v njej hranjena in cenjena najboljša vina vinarjev te regije.

 

Stolp je bil zgrajen 1555. leta, pred prenovo mestnega obzidja, ki so se je v 16. stoletju lotili italijanski gradbeni mojstri iz družine Dell'Allio, pa je bil južni del obzidja zaznamovan s predhodnikoma dveh današnjih stolpov: Židovskega in Vodnega. Na mestu, kjer danes stoji slednji, je že v 30. letih 16. stoletja stal Smodniški stolp. Med prenovo in utrjevanjem mestnega obzidja sta ob Dravi zrasli dve srednjeveški trdnjavi z visokimi stražnimi stolpi: zahodna, imenovana Benetke, in vzhodna, imenovana Vodni stolp. Neposredno ob reki, izven zidov mestnega obzidja, je zaživelo mariborsko trgovsko središče, ki se je imenovalo Pristan. Tu so pred pristaniško hišo med potjo proti vzhodu pristajale trgovske ladje in splavi.

 

Kot veliko stavb v neposredni bližini reke je bila zahodna bastija, Benetke, porušena v 60. letih 20. stoletja, ker se je gladina Drave zaradi izgradnje jezu v Melju precej zvišala. Vzhodna trdnjava, Vodni stolp, pa je enaki usodi ubežal – zamisel Jožeta Požauka, mariborskega gradbenika, je sprožila sedemmesečni projekt, v katerem so stolp dvignili za več kot dva metra in pol in ga tako rešili. Zahtevno delo dviga stolpa na istem mestu je bilo potrebno, saj so raziskave pokazale, da bi bilo stolp zaradi izredno močnega veziva nemogoče razstaviti in ga ponovno sestaviti nekoliko višje, kot je bilo sprva načrtovano.

 

Prenova leta 1968 ni bila dokončana – oboki v pritličju, ki so jih hkrati z nosilno steno pred dvigom porušili,  niso bili rekonstruirani, čeprav so stanje pred rušitvijo natančno posneli. A Vodni stolp je ostal impozantna zgradba s kamnitim, od 1,7 do 2,5 metra debelim zidovjem in deset metrov globokimi temelji. Strelne line v kamnitih okvirjih in pultne line v strmi, z bobrovcem kriti strehi še danes pričajo o njegovem namenu in pomenu.

 

Približno dvajset let po zahtevni prenovi je bila notranjost ohranjene trdnjave prirejena potrebam prve vinoteke slovenskih vin, ki je doživela otvoritev leta 1989, maja 2009 pa je ponovno zaživela – spet kot vinoteka.

Last Updated ( Thursday, 15 October 2009 19:12 )